Bir süredir ticaret görüşmeleriyle oluşan iyimser hava yerini nötr risk iştahına bırakıyor.

Bir süredir ticaret görüşmeleriyle oluşan iyimser hava yerini nötr risk iştahına bırakıyor. Dün küresel çapta açıklanan makro verilerin zayıf gelmesi yavaşlama endişelerini tekrar gündeme getirirken, haftanın son işlem gününde fiyatlamalarda baskın. Ancak, merkez bankalarının destekleyici adımları ve devam eden ticaret görüşmeleri ile ilgili beklentiler kayıpları şu aşamada sınırladığı söylenebilir. ABD vadeliler hafif ekside. Asya tarafında da kısmi baskı var. Bu ay Gelişmiş Ülke borsalarının pozitif ayrıştığını izledik. Çin hariç MSCI Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) endeksi Gelişmiş Ülke endeksinden %3 negatif ayrışırken, MSCI Türkiye %5 negatif ayrıştı. Diğer yandan, dün ABD borsalarındaki baskıya rağmen Çin hariç MSCI GOÜ endeksi yatay kalırken Türkiye ETF'i günü artıda kapattı. Bu hareket, gelişen ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkın kapatabileceğinin ilk sinyali olabilir. Kurlar tarafına baktığımızda, GOÜ para birimleri TL ile birlikte yatay. TCMB'nin zorunlu karşılıklarda indirime gitmesine rağmen bu hafta takip ettiğimiz güçlü 5,33 direncini geçemeyen Dolar /TL'de, bu seviyenin kırılması şu aşamada artık teknik bir hareketle açıklanabilir. Dolayısıyla, kurda olası yükselişin endekste baskıya yol açmayacağını düşünüyoruz. Kurun düşmesi zaten pozitif. Özetle, haftanın son işlem gününde endeks yükseliş eğiliminde olabilir.

MAKROEKONOMİ

Gelişmiş ülke Merkez Bankaları yetkililerinin konuşmaları ağırlıklı bir güne merhaba diyoruz.

Bugün TSİ 18.30'da ECB Başkanı Mario Draghi'nin konuşması bulunuyor. Draghi'nin büyümedeki yavaşlamaya atıfı ve reel sektöre ucuz kredi sağlayan TLTRO (Uzun dönemli refinansman operasyonları) süreci hakkındaki düşünceleri takip edilecek.
" Dün ECB tutanaklarında yakın dönem büyüme ivmesinin beklenenden zayıf olabileceği ve resesyon olasılığının düşük, belirsizliğin yüksek olduğu belirtildi. Böylece Euro bölgesi büyümesinin birkaç çeyrek potansiyelin altında olabileceği ve ECB'nin yeni banka kredileri için hızlı hazırlıkk yapacağı görülüyor.
Fed tutanaklarını geride bıraktıktan sonra bugün yoğun bir şekilde Fed bölgesel başkanlarının konuşmaları bulunuyor.
" TSİ 16.40'da Atlanta Fed, TSİ 18.15'te New York Fed Başkanı, TSİ 20'de Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, TSİ 21.30'da St. Louis Fed Başkanının konuşması bulunuyor.
" Dün St. Louis Fed Başkanı James Bullard, faiz artışlarının sonuna yaklaştıklarını ve bilanço kararının da birkaç toplantı içinde alınacağını vurguladı. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de enflasyon tırmanana dek Fed'in faiz artırımlarında sabırlı olabileceğini sözlerine ekledi.
Bugün yurtiçinde şubat ayına ait reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, 2019 yılına bir önceki aya göre 0,3 puan artarak %74,4 seviyesinde başlamıştı. Reel kesim güven endeksi de ocak ayında bir önceki aya göre 1,5 puan artarak 93 seviyesine yükselmişti.
" TL'deki dalgalanmanın boyutunun belirgin azalmasına rağmen şubat ayında tüketici güven endeksinin zayıf seyrini sürdürdüğüne şahit olduk. Neticede güven endeksi gibi öncü göstergelerde zayıf görünüm sürse de kredilerin düşüş hızının azaldığını ve kredilerin yeni yıla 2018 yılının sonundan daha iyi bir başlangıç yaparak başladığını görüyoruz. Tüketici güvenindeki zayıflık iç talebin büyümeye katkısının bir süre daha cılız olacağına işaret ederken kredilerdeki toparlanma iç talepteki zayıflığın sınırlanabileceğine ve önümüzdeki dönemde toparlanabileceğine yönelik sinyal veriyor.
Bugün yurtdışında TSİ 10'da Almanya'nın son çeyrek büyümesinin detaylarını görme şansına erişeceğiz. Almanya'da ekonomi dördüncü çeyrekte, çeyreksel değişim göstermemiş (%0) ve yatay seyretmişti. Almanya ekonomisi, geçen yılın üçüncü çeyreğinde ise çeyreklik bazda -%0,2 daralmıştı. Almanya'da ayrıca TSİ 12'de şubat ayına ait IFO endeksi açıklanacak. IFO endeksi, yaklaşık 9000 şirket yöneticisiyle yapılan anketle ekonomik görünüme ışık tutmakta. 9000 şirket ise imalat, inşaat, hizmet ve ticareet sektöründeki yöneticilerden oluşmakta. Endeksin, analistlerin cevaplarıyla oluşturulan ZEW endeksi doğrultusunda zayıf görünümünü sürdürmesi bekleniyor.

TSİ 13'te bugün ocak ayına ait Euro Bölgesi TÜFE rakamları açıklanacak. Euro Bölgesi'nde TÜFE, yıllık bazda geçen yılın aralık ayında %1,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Söz konusu seviye, geçen yılın mayıs ayından bu yana görülen en düşük seviye olmuştu. Geçen yıl TÜFE, yıllık bazda en yüksek seviyeyi %2,2 ile ekim ayında görmüştü. Ocak ayında TÜFE'nin, yıllık bazda gerilemeye devam ederek %1,4 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.

Haftaya,

Salı günü Fed Başkanı Jerome Powell, Senato Bankacılık Komitesi'ne yarıyıl para politikası raporunun sunumunu yapacak. Çarşamba günü de Powell, yarıyıl para politikası raporunu Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne sunacak. Aynı gün Trump ile Kuzey Kore lideri Kim'in Vietnam'da bir araya gelmesi bekleniyor.

Veri takvimi açısından haftaya sakin bir dönemdeyiz. Türkiye'de ekonomik ggüven endeksi öne çıkıyor.
Hafta genelinde Güney Kore Merkez Bankasının faiz kararı, Çin imalat ve hizmet PMI, Japonya sanayi üretimi, ABD dördüncü çeyrek büyüme ve Chicago PMI haftanın öne çıkan diğer gelişmeleri.

Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir

 


Diğer Yorumlar:
Yorum bulunamadı!

Toplam : 0 / 0 Sayfa