Geçen hafta bu yılın en kötü haftasını geçiren küresel borsalar, haftaya kısmi toparlanma çabalarıyla başlıyor. ABD vadeliler karışık bir görüntü sergileseler de, Asya'da birçok borsa artıda. Güvercinleşen Fed ve olumlu seyreden ticaret görüşmeleriyle arka planda kalan küresel yavaşlama endişeleri, geçen hafta özellikle Avrupa Merkez Bankası'nın büyüme ve enflasyon tahminlerinin ciddi bir şekilde aşağıya revize etmesiyle tekrar gün yüzüne çıktı. Kar satışlarının da etkisiyle MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke borsaları sırasıyla %2,2 ve%2,0 oranında değer kaybettiler. MSCI Türkiye ise %3,0 oranında düşüş göstererek negatif ayrıştı. Haftaya başlarken, Fed Başkanı Powell'ın faiz artırımlarında aceleci olmayacağını belirtmesi ve Çin - ABD ticaret görüşmelerinin iyi seyrettiğine yönelik açıklamalar tepki yükselişlerini bir miktar destekliyor. Ancak bu gelişmelerin yılbaşından itibaren önemli ölçüde fiyatlandığını, dolayısıyla yavaşlama endişelerinin piyasalar üzerinde etkisini göstermeye devam edebileceğini ve temkinli modun bu hafta da sürebileceğini düşünüyoruz. Küresel borsalardaki toparlanma çabalarına bağlı olarak BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Geçen haftayı küresel ekonomideki yavaşlamanın ön plana çıkardığı gelişmelerle sonlandırdık. Küresel borsalar, bu senenin hatta aralık ortasından bu yana en kötü haftalık performansı sergiledi. Almanya sanayi siparişlerinin daralması, ABD tarım dışı istihdamın sürpriz şekilde beklentilerden zayıf gelmesi, OECD ve ECB'nin büyüme tahminlerini aşağı çekmesi ve Çin'in büyüme hedefini düşürmesi bu performans da belirleyici oldu.
Fed Başkanı Powell, hafta sonundaki konuşmasında Fed'in faiz oranlarını değiştirmek için acelesini olmadığını söyledi. Çin'de hafta sonu ÜFE ve TÜFE rakamları da şubat ayında beklentiler doğrultusunda açıklanarak zayıf seyrini sürdürdü ve özellikle TÜFE, Çin Merkez Bankası'na para politikasında alan sağlamaya devam ediyor. Bu hafta ise Brexit oylaması, Japonnya Merkez Bankası faiz kararı, ABD perakende satışlar ile TÜFE, Çin perakende satışlar ile sanayi üretim verisi gündemde belirleyici olabilecek unsurlar. Çin'de Ulusal Halk Kongresi de cuma günü sona erecek. Yurtiçinde de bu hafta gündem yoğun. Büyüme, cari işlemler dengesi, bütçe dengesi, sanayi üretimi ve işsizlik oranı ile beklenti anketi açıklanacak.
İngiltere Başbakanı May'in revize edilmiş Brexit anlaşmasını 12 Mart'ta parlamentoya sunması bekleniyor. Anlaşmanın reddedilmesi halinde 13 Mart'ta "anlaşmasız ayrılık" seçeneği milletvekillerinin onayına sunulacak. Bunun da reddedilmesi halinde milletvekilleri 14 Mart'ta "Brexit'in ertelenmesi" seçeneğini oylayacak. İngiltere Başbakanı May, anlaşmanın desteklenmesi yönündeki çağrılarını sürdürürken aksi halde Brexit'in iptal edilmesi riski bulunduğunu söyledi.
Bugün saat 10'da yurtiçinde 2018 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde kaç büyüdüğümüze işaret edecek büyüme verisini takip edeceğiz.
" Reuters anketine göre Türkiye ekonomisinin dördüncü çeyrekte %2,7 daralması, 2018 yılının genelinde %2,6 büyümesi bekleniyor. Geçtiğimiz senenin sonunda büyüme kompozisyonunun net ihracat lehine ağırlık kazanması bununla birlikte iç talepteki zayıflığın sürmesi beklenmekte.
" 2019 yılında ise özellikle yılın ilk çeyreğinde iç talebin görece zayıf seyrini sürdürmesini ve sonrasında kredilerdeki toparlanmayı baz alarak görece bir iyileşme içerisine girmesini beklemekteyiz. Geçtiğimiz hafta TCMB, PPK toplantısı kararında Euro Bölgesi'ndeki zayıflığı da dikkate alarak dış talebe yönelik ifadesinde değişikliğe gitmeyi tercih etmiş ve dış talebin nispeten gücünü koruduğunu ifade etmişti. Gerek bu ifadeleri gerekse yılın ilk iki ayında ihracattaki yıllık artışın tek hanelerde seyretmesini baz alarak dış talebin de daha ılımlı bir seyir izleyeceğini değerlendirmekteyiz.
Bugün ayrıca yurtiçinde 2019 yılının ilk cari denge rakamlarına erişme şansına ulaşacağız. Reuters anketine göre cari dengenin ocak ayında 825 milyon dolar açık vermeesi beklenmekte, cari açığın 2019 yılını ise 19 milyar dolarla sonlandırması beklenmekte.
" 2018 yılında kümülatif cari açık 9 yılın en düşük seviyesinde 27,6 milyar dolar gerçekleşti. 2018 yılında cari açık/GSYH oranı da yaklaşık %3,5 civarında seyretti. 2017 yılında kümülatif cari açık 47,3 milyar dolar gerçekleşmişti ve cari açık/GSYH oranı da %5,6 seviyesinde bulunuyordu.
" TCMB beklenti anketine göre de bu seneki 12 aylık kümülatif cari açık beklentisi 23,6 milyar dolar civarında şekillense de tahminlerde aşağı yönlü riskler ağırlık kazanıyor. 2019 yılında cari açığın daralmasını sürdürmesini ve yaz aylarıyla birlikte turizmin güçlü katkısıyla daralmanın gücünü artırmasını bekliyoruz. 2019 yılının ikinci yarısında ekonomide beklediğimiz toparlanma ışığında cari açıktaki daralmanın hız kesmesini ve baz etkisiyle birlikte ılımlı bir yükseliş göstermesini öngörüyoruz.
Bugün TSİ 10'da ocak ayına ait Almanya sanayi üretim verisi ve dış ticaret dengesini takip edeceğiz. Cuma günü Almanyya sanayi siparişlerinin artış beklentisine karşın daralması ardından sanayi üretimindeki seyir izlenecek. Özellikle ECB'nin, Euro Bölgesi'ne yönelik büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi ardından bölgedeki veri setinin seyri daha da önemli hale geliyor. Almanya'da geçen yılın aralık ayında sanayi üretim verisi aylık bazda -%0,4 daralma göstermişti. Bu kapsamda, Almanya'da sanayi üretimi, geçen yılın ağustos ayında %0,9 oranında büyümenin ardından, eylülde -%0,1, ekimde -%0,7, kasımda -%1,3 ve aralıkta ise -%0,4 oranında daralma sergileyerek dört ay ardı ardına gerilemişti. Almanya'da sanayi üretiminin, ocak ayında ise daralmaya ara vererek %0,5 büyümesi beklenmekte.
TSİ 15.30'da ABD'de ocak ayına ait perakende satışlar açıklanacak. Oto hariç perakende satışlar verisinin aralık ayında aylık bazda %1,8 düşüş göstermesi ardından ocak ayında %0,2 artması beklenmekte.
Yurtdışında haftanın geneline baktığımızda,
" Salı günü İngiltere sanayi üretimi, ABD TÜFE, İngiltere Başbakanı Maay'in revize edilmiş Brexit anlaşmasını 12 Mart'ta parlamentoya sunması bekleniyor.
" Çarşamba günü Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD ÜFE ve dayanıklı mal siparişleri,
" Perşembe günü Çin sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı; Almanya TÜFE,
" Cuma günü ABD sanayi üretimi, Japonya Merkez Bankası faiz kararı öne çıkıyor.
Yurtiçinde perşembe günü ocak ayına ait sanayi üretimi, TCMB beklenti anketi ve cuma günü işsizlik oranı ile bütçe dengesi açıklanacak.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir