Geçtiğimiz hafta ABD Tarım Dışı İstihdamı 20.5 milyon azalışla tarihinin en sert düşüşünü yaşadı

Geçtiğimiz hafta ABD Tarım Dışı İstihdamı 20.5 milyon azalışla tarihinin en sert düşüşünü yaşadı. ABD'de tarım dışı istihdam verisi Nisan'da 20.5 milyonla rekor düşüş kaydederken işsizlik oranı yüzde 4.4'ten yüzde 14.7'ye yükseldi. İstihdam böylece 1939'a kadar giden veri seti tarihinin en sert düşüşünü kaydetti. Bu düşüşten önce kayıtlardaki en sert gerileme 1945 yılının Eylül ayında 2 milyonun biraz altında gerçekleşmişti. İstihdamdaki bu tarihi düşüş korona virüs salgınının ekonomide ne kadar büyük tahribat yarattığını ortaya koydu. Virüs salgını öncesi ABD'de işsizlik oranı yüzde 3.5 civarında seyrediyordu. Çarşamba günü ADP özel sektör istihdamı da 20.2 milyon azalarak bugün açıklanan veriye dair sinyal vermişti. İstihdam verisi haricinde ortalama saatlik kazançlar aylık yüzde 0.4, yıllık yüzde 7.9 ile beklentilerin üzerinde artarken işgücüne katılım oranı ise yüzde 62.7'den yüzde 60.2'ye geriledi. Hafta başından beri kötü gelen veriler ile 100 seviyesinin altına sarkan dolar endeksi açıklanan veri sonrasında 99,65'lere kadar geri çekilse de 99,80 seviyelerine kadar toparlanmayı başardı.

Çin Merkez Bankası çeyreklik para politikası raporunda 'güçlü para politikası' taahhüdünde bulundu. Çin Merkez Bankası virüs pandemisi nedeniyle ülkenin eşi benzeri görülmemiş ekonomik zorluklarla karşılaştığını, darbe alan büyümeye desteklemek için 'daha güçlü' politikalar benimseyeceğini belirtti. Bankanın çeyreklik para politikası uygulamaları raporunda politika yapıcıların çoklu hedeflerinden ekonomik büyüme ve istihdama odaklanacağı ifade edildi. İhtiyatlı para politikasının daha esnek ve uygun olacağı söylemi yinelenirken para politikası aktarım mekanizmasını iyileştirmek için faiz reformlarının süreceği belirtildi. Banka para birimi yuan'ın esnekliğinin devam edeceğini bildirdi. Küresel ekonominin kısa vadede resesyon patikasına sürüklendiği, virüsün etkilerinin tahminlerin de üzerinde olabileceği ifade edilirken küresel politika alanının da sınırlı olduğu vurgulandı.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) kapsamında atılan adımlar ve finansal piyasalarda manipülasyon ve yanıltıcı işlemlere ilişkin yapılan yeni düzenlemenin detaylarına ilişkin sorularına Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, manipülasyon girişimlerine karşı koymaya kararlılıkla devam edeceklerini belirterek, "Üç banka yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde işlem yasağı kaldırılabilir ama soruşturma sürecek" cevabını verdi. BDDK geçtiğimiz hafta Türk bankalarına TL yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen BNP Paribas SA, Citibank NA, UBS AG'ye işlem yasağı getirildiğini duyurmuştu.

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, bugün 36 bin 187 test yapıldı, 1542 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 47 kişi hayatını kaybetti. Toplam test sayısı 1 milyon 370 bin 598, vaka sayısı 138 bin 657, vefat sayısı 3 bin 786 oldu. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 1154, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 598 ve iyileşen sayısı 92 bin 691 olarak kayıtlara geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabındaki paylaşımında, "Bu tabloyu 83 milyon birlikte değiştirdik. Tedbirlere ısrarla uyarak, mücadelemizi ciddiyetle hiç gevşetmeden sürdürelim. İyileşen hasta sayımız yakında 100 bin kişiyi bulacak. Vefat sayımız, vaka sayımız gittikçe azalacak. Biraz daha özveriye değmez mi?" ifadesini kullandı.

BİST100

XU100 endeksi haftanın son işlem gününü %0.56 düşüşle 97.845 seviyesinde tamamladı. 12.4 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.79 düşerken, sanayi endeksi ise %0.91 değer kaybetti. Haftanın son işlem gününe ABD vadelileri ve Asya piyasalarındaki pozitif görünüme bağlı olarak yükselişle başlayan endekste Cuma günü olması ve hafta sonu riskini almak istemeyen yatırımcıların satışlarına bağlı olarak geri çekilme gördük. Son işlem günlerinde oynaklığın azaldığı dikkat çekerken endeks dar bir aralıkta hareket ediyor. Hafta genelinde yaşadığı yükselişlerde kalıcı olamayan endeksin buna rağmen hala kritik destek seviyeleri üzerinde kalması pozitif değerlendirilebilir. Korona virüs salgınına yönelik önlemlerin gevşetilmesi ve hükümetlerin ekonomilerin yeniden açılmasına yönelik haberlerin haftanın ilk işlem gününde ve hafta genelinde endeks fiyatlamalarına yansımalarını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde 99.500'lere kadar yükselen endeks gün içerisinde bu kazanımını koruyamadı. 50 günlük üssel hareketli ortalamasının altında günü noktalayan endekste değer kaybının sürmesi halinde 97.200 ve 96.500 destek seviyelerini takip edeceğiz. Olası toparlanmada ise 99.000 ve 100.200 direnç seviyeleri söz konusu.

Destekler: 97.200 / 96.500 / 95.000
Dirençler: 99.000 / 100.200 / 101.500

Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 


Diğer Yorumlar:

Toplam : 11 / 163 Sayfa