Haftanın son işlem gününde risk iştahı zayıf seyrediyor. ABD vadeliler baskı altında kalmaya devam ederlerken, Asya'daki satıcılı görüntü belirgin. Dün Avrupa Merkez Bankası'

Haftanın son işlem gününde risk iştahı zayıf seyrediyor. ABD vadeliler baskı altında kalmaya devam ederlerken, Asya'daki satıcılı görüntü belirgin. Dün Avrupa Merkez Bankası'ndan piyasa dostu adımlar gelse de, büyüme ve enflasyon tahminlerinin ciddi bir şekilde aşağıya revize edilmesi piyasalarda tedirginlik yarattı. Bu sabah da Çin'den ticaret verilerinin zayıf gelmesi piyasalar üzerinde ilave baskı yaratıyor. Bu kapsamda, bugün ABD'den öğleden sonra açıklanacak tarım dışı istihdam verisi mevcut risk ortamına göre fiyatlanabilir. Beklentileri karşılamayacak bir veri piyasalardaki satışları artırabilir. (Kötü veri = kötü veri) Diğer yandan, iyi bir veri tek başına küresel yavaşlama endişelerini hafifletmeye yetmeyebileceği gibi Dolar'da güçlenmeye sebebiyet verebilir ki bu da yine risk iştahını daha da zayıflatabilir. Bu ortamda, risk primimizde yaşanan artışla birlikte (5 yıllık CDS 329) negatif ayrışan BIST100 endeksi de haftayı zayıf bir görüntüyle kapatabilir. Aylık ortalamasının altında kapatan endeks için 101bin seviyesi hedef olarak izlenebilir.

Açıklanan Kar-Zarar Rakamları için tıklayınız...

Açıklana Temettü Rakamları ve Tarihleri için tıklayınız...

Günlük Şirket Getiri ve Çarpanları için tıklayınız...

 

MAKROEKONOMİ

Bu hafta Çin'in büyüme hedefini düşürmesi ve OECD'nin küresel büyüme tahminlerini aşağı çekmesi ardından ECB'nin de büyüme ve enflasyon beklentilerini aşağı çekmesi küresel büyüme endişelerinin canlılığını korumasını sağlıyor. Özellikle ECB'nin beklentilerden daha güvercin bir duruş sergilemesi sonrası, öngörülenden daha şiddetli bir atmosferin olup olmadığı konusunda piyasa katılımcıları endişelenmiş gözüküyor. Borsalarda gördüğümüz satış baskısının bir nedeni de bu. Nitekim ECB Başkanı Draghi, Euro Bölgesi'nde ekonomik yavaşlamanın daha önceki tahminlerinden daha uzun ve şiddetli olacağını belirterek, bu yıl ve gelecek yıla dair ekonomik büyüme tahminlerinin düşürüldüğünü söyledi. ECB'nin faiz yönlendirmesini değiştirerek faiz artırımlarınıı ötelemesi ve bankalara daha çok kredi vermek için hazır olduğunu göstermesi ardından ise Euro, 2017 yılından bu yana en düşük seviyeye ve Almanya ve Fransa 10 yıllıklarının faizi de 2016 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
° ECB Başkanı Draghi, kısa vadeli büyüme görünümünün beklenenden zayıf olduğunu vurgulayarak, enflasyonun yıl sonuna doğru gerilemeyi sürdüreceğini ifade etti. Buna göre, Euro Bölgesi için 2019 büyüme tahmini %1,7'den %1,1'e ve 2020 yılı için büyüme tahmini %1,7'den %1,6'ya düşürüldü. Euro Bölgesi için 2019 enflasyon tahmini %1,6'dan %1,2'ye, 2020 tahmini %1,7'den %1,5'e gerilerken, 2021 tahmini ise %1,8'den %1,6'ya düşürüldü.
° ECB, olumlu kredi şartlarının korunması (Avrupa bankalarının, ECB'den daha önce aldıkları borçları çevirmeleri) ve para politikasının reel ekonomiye sorunsuz aktarımının devam etmesine yardımcı olması amacıyla yeniden Hedefli Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (TLTRO) düzenlemeye karar verdi. Bu uygulama Eylül 2019'da başlayacak vee Mart 2021'de sona erecek. Her bir TLTRO için vade 2 yıl olacak ve operasyonda karşı taraflar 28 Şubat 2019'daki uygun kredi stoklarının %30'una kadar borçlanabilecekler.
Veri tarafında ise bugün ABD tarım dışı istihdam günü.

TSİ 16:30'da ABD'de şubat ayına ilişkin tarım dışı istihdam değişimi verisi açıklanacak. ABD'de tarım dışı istihdam ocak ayında 304 bin kişi artış göstermişti. ABD'de tarım dışı istihdamın, şubat ayında ise 180 bin kişiye gerilemesi beklenmekte. İşsizlik oranının %4'ten %3,9'a gerilemesi beklenmekte. Ortalama saatlik kazançlarında yıllık %3,3 artması öngörülmekte.
° Tarım dışı istihdam son 1 yıllık dönemde en yüksek seviyeyi geçen yılın şubat ayında 330 bin kişiyle görmüştü. Geçen yıl tarım dışı istihdamda en düşük seviye ise eylül ayında 108 bin kişi olarak kayıtlara geçmişti. ABD'de istihdam piyasasının, ücretlerdeki artışlarla birlikte sıkı konumunu görece sürdürdüğü gözlenmekte.
Bugün ECB Yönetim Kurulu üyelerinin konuşmaları bulunuyor. TSİ 11'de Ewald Nowotnny'nin ve TSİ 19.30'da Yves Mersch'in konuşması bulunmakta.

Haftaya yurtiçinde dördüncü çeyreğe ilişkin büyüme rakamlarını takip edeceğiz. Perşembe günü ocak ayına ait sanayi üretimi, TCMB beklenti anketi ve cuma günü işsizlik oranı ile bütçe dengesi açıklanacak.
° Pazartesi günü 2018 yılının dördüncü çeyreğinde % kaç büyüdüğümüze işaret edecek büyüme verisini takip edeceğiz. Reuters anketine göre Türkiye ekonomisinin dördüncü çeyrekte %2,7 daralması, 2018 yılının genelinde %2,6 büyümesi bekleniyor.
Haftaya yurtdışında,
° Pazartesi günü Almanya sanayi üretimi, ABD perakende satışlar,
° Salı günü İngiltere sanayi üretimi, ABD TÜFE, İngiltere Başbakanı May'in revize edilmiş Brexit anlaşmasını 12 Mart'ta parlamentoya sunması bekleniyor.
° Çarşamba günü Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD ÜFE ve dayanıklı mal siparişleri,
° Perşembe günü Çin sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı; Almanya TÜFE,
° Cuma günü ABD sanayi üretimi, Japonya Merkez Bankası faiz kararı öne çıkıyor.

 

Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir


Diğer Yorumlar:

Toplam : 1 / 163 Sayfa