Önemli verilerin izleneceği haftada Çin'de açıklanan sanayi karlarının desteğiyle Asya borsalarında alıcılı bir görüntü var.

Önemli verilerin izleneceği haftada Çin'de açıklanan sanayi karlarının desteğiyle Asya borsalarında alıcılı bir görüntü var. ABD vadelileri de %0,5 civarında artıda seyretmekteler. Bu hafta ayrıca ABD'de Trump ve Biden arasındaki seçim öncesi ilk televizyon tartışması yakından izlenecek. Diğer yandan, özellikle Avrupa'da artan koronavirüs vaka sayıları global çapta toparlanma umutlarını azaltıyor. Kısa vadeli güçlü Dolar teması da devam ederken, küresel piyasalarda temkinli iyimser bir hava gözlenebilir. Yurtiçinde tarafta ise geçen haftaki TCMB toplantısının ardından bu hafta açıklanması beklenen Yeni Ekonomi Programı (YEP) odakta olacak. Geçen hafta TCMB'nin faiz artışının yanı sıra BDDK'nın swap kısıtlamalarını esnetmesi ile normalleşme sinyali vermesi, piyasaların YEP öncesinde iyimser tarafta kalmasına neden olabilir. Dolayısıyla, Azerbaycan - Ermenistan kaynaklı jeopolitik gerilim ile endekste oluşabilecek olası baskının şu aşamada geçici olabileceğini düşünüyoruz.

  
       
 
 
MAKROEKONOMİ

         
Ağustos ayında Çin'de sanayi karlarının ardı ardına 4. kez artmasının da katkısıyla Asya borsaları haftaya pozitif bir görüntüyle başlıyor. İngiltere ile AB arasında Brexit sonrası ticaret anlaşması için planlanan son müzakere turu bugün Brüksel'de gerçekleşecek. Trump ve Demokrat Parti'nin Başkan Adayı Joe Biden arasındaki tartışma programı, Brexit görüşmeleri, ABD tarım dışı istihdam, Çin imalat ve hizmet PMI verileri haftanın öne çıkan gelişmeleri.

ABD'de bu hafta önemli makroekonomik indikatörlerin yanında, Trump ve Biden arasındaki seçim öncesi ilk televizyon tartışması izlenecek. Ayrıca istihdama ilişkin verilerin takip edileceği bir hafta olacak. Çarşamba günü eylül ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve cuma günü ise eylül ayı tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. Ağustosta tarım dışı istihdam 1,37 milyon kişi arttı fakat istihdam artış hızının azalması ekonomik toparlanmanın hızına ilişkin soru işaretleri yaratmıştı. Bu ayda da istihdam artışının azalarak 875 bin kişiye inmesi beklenmekte. Genel olarak ABD'de istihdam piyasası tedbirlerin gevşetilmesiyle kısmi olarak toparlandı fakat salgın sonucu işini kaybedenlerin yarısına yakını hala işe geri dönebilmiş değil ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları da 800 bin kişinin altına salgın sonrası inemedi. Fed yetkilileri de kısmi toparlanmanın olduğunu fakat uzun süreceğini vurgulamakta ve aşağı yönlü risklere de vurgu yapmakta. Önümüzdeki dönemde Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasındaki teşvik paketi görüşmeleri, salgının gidişatı ve seçimler istihdam verileri üzerinde belirleyici olacak. Ayrıca perşembe günü eylül ayına ilişkin nihai PMI verileri açıklanacak. ABD'de öncü verilere göre PMI'lar büyüme bölgesinde geldi. Bileşik PMI 54,6'dan 54,4'e gerilerken, hizmet PMI 55'ten 54,6'ya geriledi, imalat endeksi ise son 10 ayın en yükseği 53,3'e çıktı. Fed son toplantısında yeni para politikası çerçevesini açıkladı ve enflasyonda %2 ortalamayı hedef olarak belirledi. Bu bağlamda perşembe günü enfasyon göstergesi olarak takip ettiği PCE deflator verisi açıklanacak, ağustosta yıllık %1'den %1,3'e gelmesi beklenmekte. Teşviklerdeki belirsizlik, işsizliğin yeterince azalmaması aşağı yönlü riskleri canlı tutuyor, bu sebeple %2 enflasyon ortalamasına kısa zamanda ulaşması mümkün gözükmemekte.

Avrupa açısından bu hafta veri takvimi yoğun. Perşembe günü eylül ayına ilişkin nihai imalat PMI verileri açıklanacak. Avrupa'da öncü imalat PMI verileri güçlü ihracat talebiyle genişleme bölgesinde gelmişti. Ayrıca perşembe günü ağustos ayına ilişkin ÜFE ve cuma günü TÜFE verisi açıklanacak. Geçen ay yıllık bazda ÜFE ve TÜFE deflasyon bölgesine geçmişti. Euro kurunun değerlenmesi ve talep eksikliği enflasyona aşağı yönlü baskı yapmakta. Son ECB toplantısı sonrası Lagarde, Euro kurunun seviyesini izlediklerini belirtmişti. Ek olarak perşembe günü ağustos dönemi işsizlik verisi takip edilecek. Salgın sonucu uygulanan sosyal mesafe kuralları, aşının henüz bulunamaması ve artan vaka sayıları özellikle hizmet sektörü kaynaklı işsizliği artırmakta. Ağustos döneminde işsizliğin %7,9'dan %8,1'e yükselmesi beklenmekte. Ayrıca İngiltere'de ise çarşamba günü 2. çeyreğe ilişkin nihai büyüme verisi açıklanacak. 2. çeyrekte İngiltere ekonomisi yıllık %21,7 daralmıştı. 3. çeyrekte ise veriler toparlanma olduğunu göstermekte fakat Brexit ve açıklanan yeni tedbirlerin nasıl etki edeceği bundan sonraki aşamada ekonomik büyüme üzerinde belirleyici olacak. Perşembe günü de eylül ayı nihai imalat PMI verisi açıklanacak. Veriler Euro Bölgesi'ne göre oldukça pozitif gelmişti fakat bir miktar momentum kaybı dikkat çekiciydi.

Asya tarafında çarşamba günü yayınlanacak Çin'in imalat PMI ve Caixin resmi PMI rakamları ekonomik toparlanmaya ilişkin ipucu verecek. Ayrıca Hindistan ve Filipinler Merkez Bankaları toplantısı da yer almakta.

Yurt içi veri takviminde pazartesi günü TCMB tarafından ağustos ayına ilişkin uluslararası rezervler ve döviz likiditesi tablosu, salı günü eylül ayı ekonomik güven endeksi, çarşamba günü ağustos ayına ilişkin dış ticaret dengesi, perşembe günü eylül ayı ISO imalat PMI endeksi yayınlanacak.
° TCMB'nin son yayınladığı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi tablosuna göre temmuz sonu itibarıyla 53 milyar USD YP swap 5,3 milyar USD altın swapı olmak üzere toplamda 58,3 milyar USD toplam swap yükümlülüğü vardı.
° Salı günü eylül ayına ilişkin ekonomik güven endeksi açıklanacak. Ekonomik güven endeksi hesaplamalarımıza göre 85,9 seviyesinden 88,6 seviyesine yükselecek. Daha önce TÜİK tüketici güven endeksi hesaplamasında revizyon yapmıştı. Ekonomik güven endeksinin alt bileşenlerinden olan tüketici güven endeksindeki bu değişimden dolayı revizyon yapılmasını beklemekteyiz. Fakat genel eğilimde herhangi bir değişim beklenmemekte.
° Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı geçici verilere göre dış ticaret dengesi ağustos ayında altın ithalatındaki sert artış sonucunda 6,3 milyar USD ile Mayıs 2018'den (8 milyar USD) bu yana en yüksek açığı verdi. 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı, 39 milyar USD'den 43 milyar USD'ye yükselerek 2019 yılının başından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Altın hariç ithalat ise aylık olarak azaldı. Toplam ithalat, aylık %6 artarak 18,8 milyar USD ile yılın başından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, altın hariç ithalat 14,5 milyar USD gerçekleşti. İhracat ise aylık %17 azalışla 12,5 milyar USD oldu. Eylül ayında ise ihracat açısından daha olumlu bir görünüm mevcut. 01-22 eylül arası günlük ihracat rakamlarına baktığımızda yaklaşık 10,6 milyar USD olduğunu görmekteyiz. Eylül ayını 15-16 milyar USD arası kapamamız olası gözükmekte, geçen senenin aynı ayına baktığımızda 15,3 milyar USD rakamını geçmemiz olası gözükmekte. İthalat rakamının da altın ithalatının gidişatına da bağlı olarak ağustos ayına göre daha ılımlı bir noktaya gelebileceğini değerlendiriyoruz. Dolayısıyla eylül ayında dış ticaret açığının aylık bazda düşmesi mümkün olabilir.
° Ağustos ayına ilişkin ISO imalat PMI verisi 56,9'dan 54,3 gerilemesine rağmen üst üste 3. kez genişleme bölgesinde kalmıştı. Raporda yeni siparişlerde belirgin olmakla birlikte ihracat siparişlerinde de artış olduğu ve yeni siparişlerdeki artışın da istihdamdaki artışı tetiklediğine ve TL'nin değer kaybı ile girdi maliyetlerinin artmasıyla enflasyonist baskıların arttığına dikkat çekilmekte ki girdi enflasyonun Ekim 2018'den beri en yüksek seviyede olduğu vurgulanmaktaydı. Eylül verisinde normalleşme adımları kapsamında TCMB'nin attığı adımlar sonucu artan faizlerin, üretim ve beklentilere nasıl yansıdığı izlenecek.
Cuma günü Turizm Bakanlığı tarafından gelen yabancı sayısı verisi açıklandı. Ağustos ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık %64 artarken, yıllık bazda %69,3 azaldı. Temmuz ayında salgın sonrası net hizmet geliri ilk kez pozitif gelmişti. Ağustos ayında da gelen rakamlar ışığında net hizmet gelirinin fazla vermesi muhtemel fakat bu ay geçici dış ticaret verilerine göre artan altın ithalatı, dış ticaret açığını kısmi baskılayabilecektir bu da geçtiğimiz aya göre cari açığın artacağı anlamına gelmekte.
 
ŞİRKET HABERLERİ

Coca Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Negatif): Şirket Yönetim Kurulu'nca 10.09.2020 tarihinde alınan karar ile tamamı olağanüstü yedeklerden karşılanmak üzere kâr dağıtım önerisi yapılmasını teminen Genel Kurul'un 05.10.2020 tarihinde olağanüstü toplantıya çağrılması ve Genel Kurul'a teklifte bulunulmasına karar verilmişti. Ancak, 18 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2948 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile yukarıda bahsi geçen tebliğde belirtilen kar dağıtımına ilişkin kısıtlama süresinin üç ay uzatılmasına karar verilmiş olup, söz konusu karar sebebiyle Şirket tarafından kâr dağıtımı yapılamayacağı, Genel Kurulca kâr dağıtımı yapılması yönünde karar da alınamayacağından, ve ayrıca pandemi koşulları da değerlendirildiğinde, 05.10.2020 tarihinde yapılacağı ilan edilen Olağanüstü Genel Kurul Toplantısının iptal edilmesine karar verilmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden İstanbul Başakşehir İkitelli 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi kapsamında, 42 adet konut ve 18 adet ticari üniteden oluşan toplam 60 adet bağımsız bölüme ait Yapı Ruhsatları 24.09.2020 tarihinde alınmıştır.

Diğer yandan, Şirket portföyünde yer alan İstanbul Beşiktaş Dikilitaş Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin 1. Oturumu 20.10.2020 Salı günü yapılacaktır.

21 Ağustos 2020 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız...

Özak GYO (OZKGY, Sınırlı Pozitif): Şirket'in portföyündeki Göktürk arsası üzerinde geliştirilmekte olan "Özak Göktürk" projesinde satışlar başlamıştır.

Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif): Şişe Cam'ın 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren MSCI Global Standard Endeksi'ne dahil edileceği bildirildi.

Tekfen Holding (TKFEN, Nötr): 1 Ekim 2020 tarihinde yapılmasına karar verilen 3. taksit ödemesinin (Brüt: 0,1921133TL), 18.09.2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile 2019 yılı net dönem karının yalnızca %25'ine kadarının dağıtımı sınırlamasının 3 ay uzatılması çerçevesinde, 5 Ocak 2021 tarihinde yapılmasına karar vermiştir.

29 Temmuz 2020 Tarihli Tekfen Raporumuz için tıklayınız...

Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif): Turkcell'in kontrol hissesinin Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) devri için gereken tüm izinler alındı. Hisse devrinin Ekim ayında yapılacak Turkcell genel kurul toplantısının ardından gerçekleşmesi planlanıyor. TVF, Türkiye tarihinin en karmaşık ve ihtilaflı ortaklık sorunlarından birini Haziran ayında çözerek Turkcell'in yönetim kontrolünü almıştı. Bu kapsamda Rus milyarder Mikhail Fridman'ın yatırım aracı Letterone, İsveçli telekom operatörü Telia ve Çukurova Holding aralarındaki hukuki ihtilaftan vazgeçmiş ve TVF yatırımcıların ellerindeki payları almak için anlaşma sağlamıştı. (Kaynak: Reuters)

17 Ağustos 2020 Tarihli Turkcell Raporumuz için tıklayınız...

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul'un üyelere gönderdiği duyuruya göre, yatırım kuruluşları tarafından birden fazla hesabı bulunan yatırımcıların taleplerinin yatırımcı bazında konsolide edilerek tek hesaptan iletilmesi gerektiği bildirildi.

Turizm: Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan Ağustos ayı verilere göre: Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Ağustos'ta %71.23 azalarak 1.81mn kişi oldu. Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Temmuz'da %85,9 düşüşle 932,927 kişi idi. Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı ilk 8 ayda %76,6 düşüşle 7.255 milyon kişi oldu. (Kaynak: Reuters)


DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Erbosan Erciyas (ERBOS): Şirkete ait Zonguldak Ereğli'de bulunan ve Yatırım Amaçlı Gayrimenkul şeklinde sınıflandırılan atıl arsa ve üzerindeki taşınmazın uzun süredir atıl durumda olması ve şirkete yeni bakım onarım maliyeti yaratmaması için 2,3mn TL bedel ile satışı gerçekleştirilmiş ve satış bedeli nakden tahsil edilmiştir.

Fade Gıda (FADE): 2020 yılı Kuru Domates sezonuna, Ağustos 2020 itibari ile başlamış bulunmakta olup şu ana kadar Yunanistan, Avusturya, İtalya, Almanya, Polonya, Amerika, Çek Cumhuriyeti, Norveç ve Fransa'dan toplamda 1,5mn EUR'luk Kuru Domates siparişi almıştır. Bu siparişlerin 687bin EUR'luk kısmı şu ana kadar yüklenmiştir. Geçen yıl (2019 sezonunda) aynı dönemde yüklenen miktar ise 460bin EUR'dur.

Naturel Yenilenebilir Enerji (NATEN): Şirket'in %100 bağlı ortaklığı olan Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş.'nin sermaye artırım ile halka açılma başvurusu; SPK tarafından 24.09.2020 tarih ve 2020/59 sayılı bülteninde yer aldığı üzere olumlu karşılanmış olup 1 TL nominal değerdeki 24mn adet paylar 8,50 TL'den olmak üzere 01.10.2020 - 02.10.2020 tarihleri arasında Borsada Satış - Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış yöntemiyle halka arz edilecektir.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti TCMB'nin faiz artırımı kararı sonrası %10,69 seviyesinden %10,88 seviyesine yükseldi. TCMB bir süredir devam ettiği geleneksel repo ihalelerini cuma günü açmadı ve haftalık miktar repo ihalesi ile piyasayı 5 milyar TL %10,25'ten fonladı. Ayrıca cuma günü TCMB son günlerde fonlama yaptığı GLP kanalını kullanmadı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 236,3 milyar TL ile 200 milyar TL'si (10 milyar TL 3 aylık,%6,75 + 185 milyar TL 1 aylık,%10,95+ 5 milyar TL %10,25) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 20,4 milyar TL'si BİST'te %11,75'ten, 8,8 milyar TL'si BAPP'ta %11,75'ten ve diğer geri kalan 7,1 milyar TL TCMB bünyesinde %11,75'ten kullandırıldı.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %0,67 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,65-%0,68 bandında hareketin ardından, %0,65 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, ABD'de yeni mali teşvik paketi görüşmelerine yönelik artan iyimserliğin yanında, TCMB'nin sürpriz bir şekilde politika faizinde 200 baz puan artırıma gitmesi ve BDDK'nın dolar-TL para takası işlemlere getirdiği sınırlamayı gevşetmesinin olumlu etkileriyle verim eğrisi genelinde cuma günü faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, cuma günü günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 60 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 50 baz puana varan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 70 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 80 baz puana varan düşüşler görüldü.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 


Diğer Yorumlar:

Toplam : 7 / 163 Sayfa