Powell'ın sunumu beklenirken bu sabah risk iştahı nötr.

Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

 

Powell'ın sunumu beklenirken bu sabah risk iştahı nötr. ABD vadelileri yatay bir görüntü sergilerlerken, Asya'da karışık bir görüntü var. Son gelişmelerin ardından (G-20'den geçici ateşkes çıkması, iyi gelen tarım dışı verisi) Fed'den agresif faiz indirim beklentileri azalmıştı. Bu da riskli varlıklar üzerinde baskı yaratmıştı. Sunum iki gün sürecekken, bugünkü konuşmada Powell'ın bu ay sonunda yapılacak toplantı öncesinde 25 baz puan faiz indirimine açık kapı bırakması muhtemel. Bu yöndeki bir işaret piyasada ilk etapta baskı oluşturabilir. Ancak, büyümedeki aşağı yönlü riskler ve enflasyon beklentileri dikkate alındığında Fed'in faiz indirim döngüsüne girme ihtimali söz konusu olası baskının geçici olmasını sağlayabilir. Bu kapsamda, Powell'ın daha az güvercin açıklamalar yapması piyasaları çok bozmayabilir. Halihazırda ABD 10 yıllıkların faizi %2,08'lere kadar çıkarak önümüzdeki toplantıda agresif bir faiz indirimine gidilmeyeceğinin fiyatlamasını yaptığı söylenebilir. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, dün seans sonuna doğru sert satışla karşılaşan BIST100 endeksi, mayıs ayı sonunda başlayan yükseliş trendini görece yüksek hacimle kırarken; kur, faiz ve CDS tarafındaki görece sakin görüntüye karşın endeks üzerindeki baskı bugün de devam edebilir.

31 Temmuz'daki Fed faiz kararına yaklaşırken Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün ve yarınki konuşmasına odaklanılmasıyla yeni güne başlıyoruz. Powell, Temsilciler Meclisi ve Senato panellerinde yarı yıl konuşmalarını gerçekleştirecek. ABD'de faizlerin bu yıl hangi miktarda azaltılacağına dikkat kesilmişken, piyasa katılımcıları Powell'ın hangi tonda güvercin olacağını merak etmekte ve açıklamalarından ipucu toplamaya hazırlanmakta. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdamın beklentileri aşması sonrası faiz indirim beklentilerinde belirsizliğin arttığını görüyoruz. Bu yüzden faiz indirim beklentilerini yönlendirmesi açısından Powell'ın açıklamaları önem arz ediyor. ABD 10 yıllıkların faizi, Powell'ın faiz konusundaki değerlendirmelerini 3 haftanın zirvesi olan %2,08'lerde bekliyor. Meksika'da ise Hazine Bakanı'nın istifa ettiğini görüyoruz ve Peso dalgalandıktan sonra şimdilere yatay bir görünümde. 25 Temmuz'daki PPK kararını bekleyen TL varlıkların, dün, önceki günkü kayıplarını toparlama eğiliminde olduğunu gördük. Pazartesi günkü kayıplarını telafi etmeye yönelen TL, dolar endeksindeki güçlenmeye karşın, dün 5,70 seviyesinin altını test etti.

Bugün ayrıca TSİ 21'de Fed toplantı tutanaklarını takip edeceğiz. Diğer yandan, TSİ 20.30'da St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın konuşması bulunmakta. Ayrıca, bugün TSİ 17'de Kanada Merkez Bankası'nın faiz kararı da bulunmakta. Kanada Merkez Bankası'nın, %1,75 seviyesinde bulunan politika faiz oranını sabit tutması beklenmekte.
" Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, ABD ekonomisinin güçlü olmaya devam ettiğini, hala çok güçlü bir işgücü piyasasının bulunduğunu ve ekonominin sürekli şekilde zayıfladığına inandığı taktirde faiz indirimine katılacağını söyledi. Özetle, şimdilik faiz indirimine ihtiyaç görmüyor.
İngiltere'de perakende satışların zayıf bir görünüm sergileyerek ülke ekonomisine dair endişeleri artırdığını görüyoruz. İkinci çeyrekte İngiltere ekonomisinin Almanya gibi muhtemelen daralması bekleniyor. Bu görüntü altında da İngiltere Merkez Bankası'nın genişleyici tarafta duran Merkez Bankalarına daha da yaklaşabileceği düşünülüyor ve bu durum da dün Sterlini 2 yılın en düşük seviyesine taşıdı. Ülkede yeni başbakan seçiminde sona yaklaşılması ve favorilerden Boris Johnson'ın anlaşmasız Brexit konusunu masada tutması da Sterlini baskılıyor. Bugün ise İngiltere'de TSİ 11.30'da büyüme görünümü hakkında daha net mesajlar verecek olan mayıs ayına ilişkin sanayi üretim verisini izleyeceğiz. İngiltere'de sanayi üretimi nisanda aylık bazda -%2,7 ile Eylül 2012'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.

Arka planda ABD-Çin ticaret görüşmelerinden gelebilecek açıklamalar bekleniyor. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. ABD-Çin arasındaki müzakere sürecinin devam etmesine karşın, ABD'nin, Çin ve Meksika'dan yapılan yapısal çelik ithalatı üzerindeki gümrük vergilerini artıracağının gözlenmesi ve Japonya ve Güney Kore arasında ise ihracat sınırı sorunu yaşanması korumacılık politikalarının devam ettiğini gösteriyor.

 

Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Diğer Yorumlar: