Küresel piyasalarda koronavirüs salgını ile ilgili gelişmeler fiyatlamalarda etkili olmaya devam ediyor

Küresel piyasalarda koronavirüs salgını ile ilgili gelişmeler fiyatlamalarda etkili olmaya devam ediyor. Salgın ile hayatını kaybedenlerin sayısı 910'a çıkarken, Çin'de teyit edilmiş vaka sayısı 40 bini aştı. Salgının henüz tepe noktasına ulaştığına yönelik somut işaretlerin gözlenmemesi piyasaların temkinli modda kalmasına neden oluyor. Asya borsaları bu sabah satıcılı bir görüntü sergiliyorlar. Öte taraftan, ABD'den güçlü gelen veriler sonrasında Dolar hem Gelişmiş hem de Gelişmekte Olan Ülke para birimlerine karşı geçen hafta değer kazandı. Verilerin iyi gelmesi, aynı zamanda kasım ayında ABD'de yapılacak seçimlerde Trump'ın elini güçlendirmesi ve bunun da siyasi belirsizliği azaltması Dolar'a ilave destek verdiği söylenebilir. Ayrıca, piyasaların temkinli modda olmasının yanı sıra ABD'nin Çin'deki salgının yaratacağı ekonomik etkilere görece daha az maruz kalacak olması Dolar'ı destekleyen diğer faktörler. Bu kapsamda, bu hafta da Dolar gücünü koruyabilir. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, cuma günü bir süredir yaptığı bandın dışına çıkan ve haftayı 6,0150 seviyesinden kapatan Dolar /TL bu sabah 5,97'lere kadar gerilemiş durumda. BDDK'nın, TL swap işlemlerinde limiti %10'a indirmesi TL'yi desteklediğini gözlemliyoruz. Diğer yandan, bankaların ücret ve komisyonlarına sınırlama getirildiğine yönelik haber akışı da bu sabah takip edilirken; Asya borsalarındaki görüntüyle birlikte BIST100 endeksi bankacılık hisseleri öncülüğünde güne zayıf bir görüntüyle başlayabilir ve gün içerisinde satıcılı bir görüntü sergileyebilir.
Asya borsaları haftaya baskı altında başlıyor. Salgının SARS'tan daha fazla can kaybına yol açtığı gözlenirken, yeni ismi "yeni koronavirüs zatürresi" (NCP) olarak duyurulan salgın nedeniyle can kaybı 909'a, virüsten etkilenenlerin sayısı 40 bin 171'e çıktı. Çin'de ocak ayı üretici fiyat endeksi, deflasyondan çıkarak mayıstan bu yana ilk kez artış gösterdi ve yıllık bazda %0,1 arttı. Ülkede tüketici fiyat endeksi, yeni yıl zamanında yaşanan güçlü taleple gıda fiyatları öncülüğünde yıllık bazda %4,9'luk artış beklentisine karşın %5,4 yükseldi. Salgın sebebiyle ulaşımda yaşanan aksamalar da tüketici fiyatlarını yukarı yönlü baskıladı.

Bugün TSİ 16.15'de Fed Guvernörü Michelle Bowman'ın, TSİ 21.45'de San Francisco Fed Başkanı Mary Daly'nin ve TSİ 23.15'de Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'ın konuşmaları izlenecek. Yurtiçinde ise TSİ 10'da işsizlik rakamları açıklanacak.
 
Fed bölgesel başkanlarının konuşmalarının yoğunlaştığı bu hafta yarınki ve çarşamba günkü Fed Başkanı Jerome Powell'ın Yarıyıl Para Politikası sunumu önemli olacak. Bu hafta yurtdışında sanayi üretimi dataları önemli olacak. Euro Bölgesi, ABD ve Birleşik Krallık sanayi üretimi dataları açıklanacak. Ayrıca İngiltere 4.çeyrek büyüme tahmini ve perşembe günü ABD TÜFE ve cuma günkü perakende satış ile sanayi üretimi önemli olacak. Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak, fakat herhangi bir değişiklik beklenmiyor.
 
Yurtiçinde bugün kasım dönemine ilişkin işsizlik rakamları, perşembe günü aralık ayına ilişkin sanayi üretimi, cuma günü ise aralık ayına ilişkin cari işlemler dengesi ve şubat ayı TCMB beklenti anketi yayımlanacak.
" Ekim ayı dönemi mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik rakamı %13,6'ya gerilemişti. Tarım dışı istihdam kaynaklı ılımlı artış ve işsiz sayısındaki düşüş, işsizlik oranlarının sınırlı gerileyişinde belirleyici olmuştu. Arındırılmamış işsizlikte %13,4'e, genç nüfusta işsizlik %25,2'ye, tarım dışı işsizlik ise %15,7'ye gerilemişti. Eylül ayından bu yana sanayi üretiminde gözlemlediğimiz artışın sanayi istihdamına da olumlu yansımasını bekleyebiliriz, ancak yaz mevsiminin de geride kalmasıyla hizmet sektörünün istihdama katkısı azalmaya devam edebilir.
" Perşembe günü sanayi üretimi verisi açıklanacak. Kasım ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi %5,1 artış, aylık olarak ise %0,7 artış kaydetmişti. Arındırılmamış sanayi üretimi verisi ise yıllık bazda %4,3 artış sergileyerek iş günü sayısındaki azalıştan dolayı takvim etkisinden arındırılmış veriye göre zayıf gelmişti. Krediler, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı gibi diğer öncü göstergelerdeki olumlu performans, aralık ayında sanayi üretimindeki toparlanmanın sürdüğüne işaret etmekte. Baz etkisi ve finansal koşullardaki rahatlama sebebiyle aralık ayı sanayi üretiminde yıllık bazda %6,7 civarında bir gerçekleşme mümkün görünmekte.
" Cuma günü ise aralık ayına ilişkin cari işlemler dengesi ve beklenti anketi yayınlanacak. Kasım ayında cari işlemler dengesi 518 milyon dolar açık vermişti ve böylece temmuz ayından bu yana gerçekleşen cari fazla görünümü sona ermişti. Aralık ayında cari dengenin 2,98 milyar dolar açık vermesi öngörülmekte. Böylece 2019 yılını 1,3 milyar dolar civarında bir fazlayla kapatmamız mümkün gözüküyor. Yeni yılda da toparlanan iç taleple birlikte ithalattaki artışla dış ticaret açığında artışın sürdüğünü görüyoruz. Bu görüntü ışığında 2020 yılında 11 milyar dolar civarında cari açık verilmesini beklemekteyiz.
" Ocak ayı TCMB beklenti anketinde anket katılımcıları yıl sonu TÜFE beklentisini %10,07 seviyesinden %10,01 seviyesine iyileştirmişti. Ayrıca 2020 yıl sonu kur beklentisini ise 6,35 seviyesinden 6,41 seviyesine çekmişti. Yıl sonu cari açık beklentisi de artan petrol fiyatlarına karşın 13,9 milyar dolardan 13 milyar dolara revize olurken, bu seneye ilişkin büyüme beklentisi ise %3,2 seviyesinden %3,4'e revize olmuştu. TCMB son yayınladığı enflasyon raporunda görünüme ilişkin öngörülerini korumuştu. Uzun vadeli enflasyon dinamiklerinde çok fazla değişim olmadığı için beklentilerde çok fazla değişim olmayacağını düşünmekteyiz.
Euro Bölgesine bakıldığında bugün şubat ayına ilişkin Sentix güven endeksi takip edilecek ve çarşamba günü ise aralık ayı sanayi üretimi datası yayınlanacak. Ocak ayı itibarıyla PMI verileri en kötünün geride kaldığı sinyalini verdi, dolayısıyla aralık ayı sanayi üretim verilerinde baskının sürdüğünü görebiliriz. Cuma günü ise bölgenin son çeyreğe ilişkin GSYH büyümesi tahmini takip edilecek, fakat bir önceki %0,1'lik büyümenin revize edilmesi beklenmiyor. Ayrıca çarşamba günü İsveç Merkez Bankası'nın faiz kararı bulunmakta, aralıktaki toplantıda negatif faiz bölgesinden çıkan Riskbank'ın faizleri değiştirmesi beklenmiyor.
 
İngiltere'de de son çeyreğe ilişkin büyüme tahmini takip edilecek. Salı günü son çeyrek büyüme tahmini, aralık ayına ilişkin sanayi üretimi ve ticaret verileri takip edilecek. Datalar son seçimle stabilize olan ekonomik durumu yansıtamayacağından piyasa tarafından çok önemli görülmeyecektir.
 
ABD tarafında ise cuma günü ocak ayı perakende satış verileri açıklanacak. Tüketici harcamalarının son seyrini görmek açısından önemli olacak. Çin ile ticaret anlaşmasının veriyi pozitif etkilemesi beklenebilir. Cuma ayrıca ocak sanayi üretimi datası ve şubat ayına ilişkin Michigan tüketici güven endeksi yayınlanacak. Burada koronavirüsün tüketim tarafına etkisi takip edilecek. Salı günü JOLTS yeni iş başlangıçları verisi, perşembe günü ise enflasyon takip edilecek. Ayrıca Powell'ın konuşması izlenecek. Ekonomi ve genel görünüm hakkındaki görüşleri ve özellikle "Önemli değişiklik" ifadesine koronavirüsün girip girmediği yönünde ipucu aranacak.

 

Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Diğer Yorumlar:

Toplam : 1 / 60 Sayfa